Haku

Kirjaston käyttö

Kirjastokortti

Lainaamiseen tarvitset aina kirjastokortin. Henkilökohtaisen kirjastokortin ja PIN-koodin saat kaikista Lapin kirjastoista, kun esität kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja sitoudut kirjaston käyttösääntöihin. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Alle 15-vuotiaalla täytyy olla huoltajan kirjallinen suostumus kirjastokorttiin.

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Olet vastuussa kortilla lainatusta aineistosta. Alle 15-vuotiaan kirjastokortilla lainatusta aineistosta vastaa huoltaja.

Unohtuneen PIN-koodin voit tilata sivun yläosan Kirjaudu sisään -painikkeesta avatuvassa ikkunassa. Sinulle lähetetään PIN-koodin vaihtolinkki siihen sähköpostiin, jonka olet ilmoittanut kirjaston järjestelmään.

Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä kirjastoon. Kadonnut kortti laitetaan käyttökieltoon, jonka voi purkaa todistamalla henkilöllisyytensä. Voit hankkia myös uuden kirjastokortin kadonneen tilalle, jolloin vanha asiakastunnus mitätöityy.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla. Jos puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi muuttuu, ilmoita muutoksesta kirjastoosi tai päivitä tietosi kirjautumalla verkkokirjaston Oma tili –sivulle.

Kirjautumalla verkkokirjastoon kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla voit uusia lainoja, tehdä varauksia ja lukea kirjaston e-aineistoa.

Voit tulostaa tästä pdf-muotoisen kirjastokorttihakemuksen ja tuoda sen täytettynä kirjastoon kun tulet hakemaan kirjastokorttia.

Kirjastokorttihakemus kaikille

Kirjastokorttihakemus alle 15-vuotiaille

Kirjastokorttihakemus englanniksi

Kirjastokorttihakemus pohjois-saameksi

Kirjastokorttihakemus ruotsiksi

Kirjastokorttihakemus ukrainaksi

Lapsen kortin liittäminen huoltajan tiliin verkkokirjastossa

Tarvitset oman kirjastokorttisi numeron ja pin-koodin sekä lapsen kirjastokortin numeron ja pin-koodin

- kirjaudu verkkokirjastoon kirjastokorttisi numerolla ja pin-koodilla

- mene Oma tili-kohdassa Kirjastokortit-välilehdelle

- klikkaa Liitä kirjastokortti / rinnakkaiskortti –painiketta

- lisää kirjastokortin nimi, lapsen kirjastokortin numero ja lapsen pin-koodi -> klikkaa tallenna-painiketta

- liitetty kirjastokortti näkyy tiedoissasi, ja Omat tili -kohdassa voit valita kumman kortin tietoja katselet

- vaikka lapsen kortti olisi liitetty vanhemman tiliin, voi lapsen kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla kirjautua suoraan lapsen tilille

Lainaaminen, uusiminen ja palauttaminen

Verkkokirjastossa voit etsiä ja varata aineistoa, uusia lainojasi ja tarkistaa omat tietosi. Verkkokirjastoon kirjautumiseen tarvitset PIN-koodin, jonka saat käymällä lähimmässä kirjastossa.

Kirjastokortilla voit lainata mistä tahansa Lapin kirjasto -kimpan kirjastoista. Laina-ajat vaihtelevat viikosta neljään viikkoon. Lainojesi eräpäivät näet lainauskuitista tai verkkokirjastosta.

Osa kirjaston aineistosta voi olla tarkoitettu vain kirjastossa käytettäväksi, eikä sitä lainata.

Lainoja voi olla yhtä aikaa 100. Eri aineistojajeissa voi olla rajoituksia lainamäärissä.

Videoiden ja pelien lainaamisen ikärajat

Kirjastossa noudatetaan elokuvien ja pelien ikärajoja.

Lisätietoa pelien ja elokuvien ikärajoista löytyy osoitteesta www.ikarajat.fi

Uusiminen

Voit uusia lainat verkkokirjastossa, paikan päällä kirjastossa tai puhelimitse. Lainan voi uusia enintään viisi kertaa peräkkäin.

Et voi uusia lainaa, jos siitä on varauksia, se on pika- tai lyhytlaina, kirjastokortilla olevien maksamattomien maksujen määrä on 10 euroa tai sen yli tai olet lainauskiellossa.

Palauttaminen

Palauta lainasi viimeistään eräpäivänä kirjaston sulkemisaikaan mennessä tai uusi lainasi ajoissa. Halutessasi saat palautetusta aineistosta kuitin, myös sähköpostiin. Jos kirjastossa on palautusluukku, sinne voit jättää omalla vastuullasi palautuksia silloin kuin kirjasto on kiinni. Palautukset kirjataan seuraavalle aukiolopäivälle.

Voit palauttaa lainasi mihin tahansa Lapin kirjasto -kimpan kirjastoon.

Varaaminen

Varaaminen on ilmaista. Voit tehdä varauksen henkilökohtaisesti kirjastossa, puhelimitse tai verkkokirjastossa.

Lapin kirjastoilla on yhteinen varausjono. Se tarkoittaa sitä että asiakas voi saada varaamansa aineiston lainaan mistä tahansa Lapin kirjastosta. Saat ilmoituksen sähköpostilla, tekstiviestillä tai kirjeenä, kun varattu aineisto on haettavissa. Ilmoituksessa kerrotaan mihin saakka aineisto pidetään varattuna. Jos et hae varausta, kirjasto perii noutamattoman varauksen maksun, joka on 2 euroa.

Jos tarvitsemaasi aineistoa ei ole Lapin kirjastossa, voit tehdä kirjastolle hankintaehdotuksen

Maksut

Lapin kirjastoissa perittävät maksut:

1. palautuskehotus 2 € / samana päivänä erääntyvä aineisto. Kehotus lähetetään 3. päivänä eräpäivästä.

2. palautuskehotus 3 € / samana päivänä erääntyvä aineisto. Kehotus lähetetään 14. päivänä eräpäivästä.

Noutamaton varaus 2 €

Uusi kirjastokortti kadonneen tai rikkoutuneen tilalle 3 €

Lainaaminen, uusiminen ja varaaminen estyy, jos maksuja on 10 € tai enemmän

Kun velkasaldo ylittää 10 €, kaikki maksut on suoritettava kerralla.

Rovaniemellä käytössä päivä- ja teoskohtainen myöhästymismaksu

Rovaniemen toimipisteistä lainatuille aineistoille alkaa kertyä päivä- ja kappalekohtaista myöhästymismaksua 8. päivänä eräpäivän jälkeen, mikäli lainaa ei ole siihen mennessä palautettu. Myöhästymismaksua voi kertyä korkeintaan 3 € / teos. Myöhästymismaksu kertyy myös kirjaston kiinniolopäiviltä.

Lasten ja nuorten aineistosta peritään vain palautuskehotusmaksu, ei myöhästymismaksua.

Muut maksut

Muut kirjastojen perimät maksut vaihtelevat kunnittain. Tarkista oman kirjastosi maksuluettelo kirjastosi verkkosivulta.

Aineiston korvaaminen

Lainattua aineistoa on käsiteltävä huolellisesti. Jos aineisto katoaa tai turmeltuu, aineisto täytyy korvata hankkimalla tilalle uusi kappale tai maksamalla korvaushinta. Maksettuja maksuja ei palauteta.

DVD-levyjä tai blu-ray-levyjä et voi kappalekohtaisen tekijänoikeusmaksun vuoksi korvata vastaavalla kappaleella.

Kirjasto ei korvaa asiakkaan laitteita, jos ne rikkoutuvat kirjaston aineistoa käytettäessä.

Verkkomaksaminen

Voit maksaa sinulle kertyneitä palautuskehotus-, myöhästymis- tai noutamattoman varauksen maksuja myös verkkomaksuna. Maksettavissa olevat maksut näet kirjauduttuasi verkkokirjastoon Oman tilisi Maksut-näkymässä. Maksaminen tapahtuu Paytrail-maksupalvelun kautta.

Omatoimikirjastot

Omatoimikirjastoiksi kutsutaan kirjastoja, joihin on asennettu asiakkaiden omatoimikäytön mahdollistava järjestelmä. Näitä kirjastoja voit käyttää myös varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. Omatoimiaikana kirjastossa ei ole henkilökuntaa, mutta tiloja valvotaan teknisesti muun muassa kameroin. Omatoimikirjastossa voi esimerkiksi lainata, palauttaa, käyttää asiakastietokoneita, lukea lehtiä ja vaikkapa työskennellä tai kokoustaa. Käytössä olevat palvelut vaihtelevat kunnittain.

Omatoimikirjastoja on käytössä seuraavissa Lapin kunnissa: Enontekiö, Inari (Sajos, Ivalo), Kemijärvi, Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pello, Posio, Ranua, Rovaniemi (Muurolan, Ounasrinteen, Saarenkylän ja Sinetän kirjasto), Salla, Tervola, Tornio, Ylitornio.

Omatoimikirjastojen aukioloajat löydät Kirjastot ja palvelut -sivulta.

Hankintaehdotus

Tee hankintaehdotus!

Ennen hankintaehdotuksen lähettämistä varmista vielä haun kautta, että tarkoittamaasi teosta ei löydy Lapin kirjaston kokoelmista. Huom. Varauksen tekeminen onnistuu vain, jos ehdottamasi teos hankitaan kirjastoon.

Tietosuoja Lapin kirjastossa

Lapin kirjasto tallentaa asiakkaistaan henkilötietoja. Henkilötietoja tarvitaan asiakkaiden tunnistamiseen lainauksessa sekä yhteydenpitoon asiakkaan lainoihin liittyen.

Henkilötietojasi käsittelee kirjaston henkilökunta, jota sitoo vaitiolovelvollisuus. Yli 60 päivää myöhässä olevan aineiston laskutuksen yhteydessä tietoja saattavat käsitellä myös muut kunnan/kaupungin laskutusta hoitavat henkilöt.

Sinulla on asiakkaana oikeus tarkistaa itsestäsi asiakasrekisteriin tallennetut tiedot ja pyytää tarvittaessa niiden korjaamista. Mikäli haluat, että tietosi poistetaan järjestelmästä, luovut samalla lainausoikeudestasi. Henkilötietoja tarkistettaessa ja korjattaessa henkilöllisyytesi varmistetaan. Tämä tarkoittaa, että sinun on asioitava kirjastossasi henkilökohtaisesti. Osan tiedoistasi voit muuttaa myös verkkokirjaston kautta.

Lapsen huoltajalla sekä takaajalla on oikeus nähdä ja korjata taattavansa tietoja. Tietoja ei luovuteta muille kuin asiakasrekisteriin takaajaksi merkitylle henkilölle. Tietojen tarkistus ja korjaaminen edellyttää sitä, että takaajan henkilöllisyys varmistetaan.Siirry tästäLapin kirjaston tietosuojaselosteeseen.