Kirjastot ovat avoinna koronaepidemiarajoitukset huomioiden. Tarkista oman kuntasi käytössä olevat palvelut tämän sivun valikosta Kirjastot ja palvelut, kirjastosi verkkosivulta tai kirjaston somekanavilta. Huolehdithan hygieniasta ja turvaväleistä.

Haku

Lappi ja kotiseutukokoelma

Kirjat ja artikkelit

Lappi- ja saamelaisaiheista kirjallisuutta voi hakea verkkokirjastossa. Tee haku esim. aiheen mukaan. Hakutulossivulta löytyy Rajaa-valikosta Kirjastorajaus, josta voit valita rajauksen Rovaniemen Lappi-osastoon. Mikäli haluat tehdä tarkempia hakuja saamelaisaiheista, voit kohdistaa haun Lapin kirjaston Koha-verkkokirjaston saamelaiskokoelmaan.

Pohjois-Suomen bibliografiasta löytyvät Lappia, Kainuuta ja Oulun lääniä käsittelevät artikkelit ja kirjat, jotka on julkaistu ennen vuotta 1960. Kirjasarja on digitoitu neljään osaan, joissa voi käyttää selaimen sanahakua (Ctrl+F).

Pohjois-Suomen bibliografia osa 1

Pohjois-Suomen bibliografia osa 2

Pohjois-Suomen bibliografia osa 3

Pohjois-Suomen bibliografia osa 4

Kattavimmin artikkeleita sekä Pohjois-Suomen bibliografiaa vuodesta 1960 lähtien löytyy Melindasta. .

Saamenkielisen Sápmelaš-lehden (Ođđa Sápmelaš) artikkeliviitteet voi myös etsiä Melindasta.

Historialliset lehtiarkistot, mikrofilmatut sanomalehdet ja leikekirjat

Kansalliskirjaston nettisivulta löytyvät historiallinen sanomalehtiarkisto ja aikakauslehtiarkisto, joissa sadat Suomessa ilmestyneet lehdet ovat luettavissa kokonaisuudessaan. Molemmissa on hakumahdollisuus. Lapin asioita käsittelivät mm. oululaiset lehdet kuten Kaiku, Oulun Wiikko-sanomia, Louhi, Oulu, Perä-Pohjolainen. 1920-luvulla alkoi ilmestyä Rovaniemi-lehti ja Lapin Kansa. Tekijänoikeussyistä Internetin kautta voi käyttää aineistoa vuoteen 1929 saakka. Uudempaa materiaalia voi käydä lukemassa vapaakappalekirjastojen erillisillä työasemilla.

Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osastolla on vanhat lappilaiset lehdet luettavana mikrofilmeiltä, joita myös kaukolainataan.

Leikekirjoja on koottu Lappi-osastolla 1960-luvulta lähtien aiheista lappilainen kirjallisuus, teatteri, taide ja musiikki. Leikekirjoja on kertynytkin jo yli 700 kappaletta. Lisäksi Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osastolla on kerätty lehtileikekokoelmaa 1960-luvulta lähtien sadoista eri aiheista.

Paikallishistoria

Lapin kylähistoria -kirjoista kunnittain tehty luettelo.

Tarinoiden Inari on Inarin kunnankirjaston kokoama suullinen perinnearkisto.

Lasmarkki on Meri-Lapin paikallistietokanta, jossa on tietoja Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan ja Tornion historiasta.

Rovaniemen historian tiedonlähteitä on koottu Muistojen Rovaniemi -sivuille

Rovaniemeläisiä kirjailijoita

Jorma Eton kotikirjasto (PDF)

Rovaniemen kotiseutuyhdistyksen Totto-lehden sisällysluettelot (PDF)

Digitoidut kirjat

Kansalliskirjasto on digitoinut vanhoja kirjoja eri teemoista Doria–sivustolle.

Myös Maantiede ja matkailu ja Aarteet –osiossa on Lappia käsitteleviä teoksia.

Pienpainatteissa on runsaasti vanhoja matkailumainoksia Lapista.

Samuli Paulaharjun tuotanto on digitoituna Doriassa

Kaikkiin näihin voi tehdä hakuja esim. paikan tai henkilön nimellä. Suomennoksia kaikista vanhoista matkakuvauksista ei ole sivustolla tekijänoikeussyistä.

Kansalliskirjaston Fenno-Ugrica on uralilaisilla kielillä painettujen julkaisujen digitaalinen kokoelma. Sen Lapponica-kokoelma sisältää saamen kielellä painettuja ja sitä sisältäviä teoksia.

Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osastolla on digitoituna neliosainen teos Jacob Fellmanin Anteckningar under min vistelse i Lappmarken.

Fellman. Anteckningar under min vistelse i Lappmarken. 1. 1906

Fellman. Anteckningar under min vistelse i Lappmarken. 2. 1906

Fellman. Anteckningar under min vistelse i Lappmarken. 3. 1906

Fellman. Anteckningar under min vistelse i Lappmarken. 4. 1906

Lapin kulttuuri kuvina -sivustolla on digitoituna Pohjoiskalotin vanhoja karttoja. Saman sivuston Lapinasujat-osio esittelee paikallisten eli alueella asuvien/asuneiden ihmisten työtä ja Lapinkävijät-osio kulttuurimatkailijoiden eli Lapissa käyneiden tuotoksia 1500-luvulta nykyaikaan.