Haku

Suomen saamelainen erikoiskirjasto

Suomen saamelainen erikoiskirjasto ja saamelaisalueen kirjastojen saamelaislähteet

Suomen saamelainen erikoiskirjasto toimii Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osastolla.

Erikoiskirjaston kokoelma on yksi kattavimmista saamenkielisistä ja saamelaisaiheisista kirjastokokoelmista Pohjoismaissa. Se sisältää kaunokirjallisuutta, opinnäytteitä, tutkimuksia, muuta tietokirjallisuutta, elokuvia ja musiikkia sekä lehtileikkeitä, julisteita, pienpainatteita ja karttoja. Suomen saamelaisten, inarin-, koltta- ja pohjoissaamelaisten, tekemät ja heitä käsittelevät julkaisut hankitaan kaikki.

Lappi- ja saamelaisaiheista kirjallisuutta voi hakea verkkokirjastossa. Tee haku esim. aiheen mukaan. Hakutulossivulta löytyy Rajaa-valikosta Kirjastorajaus, josta voit valita rajauksen Rovaniemen Lappi-osastoon.

Virtuálafierbmi - Lue, katso, kuuntele saameksi (inarin-, koltan- ja pohjoissaameksi sekä suomeksi) sisältää Suomen saamelaisalueen kirjastojen ja saamelaisen erikoiskirjaston tuottamia ja toteuttamia verkkosisältöjä sekä linkkejä muiden tuottamiin keskeisiin saamelaisaiheisiin ja saamenkielisiin sisältöihin.

Lohkandiploma/Saamenkieliset lukudiplomit sisältävät kirjalistoja ja tehtäviä perusopetukseen pohjois-, inarin- ja koltansaameksi. Linkit diplomeihin ovat myös Virtuálafierbmissä. .

Erikoiskirjasto on toimittanut B U M B Á-opetuspaketit saamelaisista Suomen peruskouluja verten. Paketit sisältävät perustietoa saamelaisista, saamen kielistä ja saamelaiskulttuurista, saamelaisesta musiikkia, kaunokirjallisuutta sekä tietokirjallisuutta. Jokaisessa paketissa on valmiina tuntisuunnitelmia ja vinkkejä materiaalien käyttöön oppitunneilla. Opettajan oppaat ja tehtäväkortit löytyvät PDF-tiedostoina.

Kattavimmin artikkeleita sekä Pohjois-Suomen bibliografia vuodesta 1960 lähtien löytyy Melinda-tietokannasta. Pohjois-Suomen bibliografiasta löytyvät Lappia, Kainuuta ja Oulun lääniä käsittelevät julkaisuviitteet vuosilta 1809-1960.

Saamenkielisen Sápmelaš-lehden (Ođđa Sápmelaš) artikkeliviitteitä voi etsiä myös Melinda-tietokannasta

Lapponica-sanasto on Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osaston toimittama erikoisasiasanasto, joka sisältää erityisesti saamelaisiin ja saamelaiskulttuuriin liittyvää terminologiaa. Lapponica on Finto-palvelussa.

Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osaston digitoituja kirjoja:

Pohjois-Suomen bibliografia (4 tiedostoa)

Pohjois-Suomen bibliografia osa 1

Pohjois-Suomen bibliografia osa 2

Pohjois-Suomen bibliografia osa 3

Pohjois-Suomen bibliografia osa 4

Jacob Fellman. Anteckningar under min vistelse i Lappmarken (4 tiedostoa)

Fellman. Anteckningar under min vistelse i Lappmarken. 1. 1906

Fellman. Anteckningar under min vistelse i Lappmarken. 2. 1906

Fellman. Anteckningar under min vistelse i Lappmarken. 3. 1906

Fellman. Anteckningar under min vistelse i Lappmarken. 4. 1906

Kansalliskirjaston Fenno-Ugrica on uralilaisilla kielillä painettujen julkaisujen digitaalinen kokoelma. Sen Lapponica-kokoelma sisältää saamen kielellä painettuja ja saamen kieltä sisältäviä teoksia. Kansalliskirjasto on digitoinut vanhoja kirjoja eri teemoista Doria–sivustolle , mm. Samuli Paulaharjun tuotanto on digitoituna Doriassa.

Yhteydenotot:
kirjasto.lappi-osasto@rovaniemi.fi
puh. 050-315 1493

Kirjastot ja bibliografiat Pohjoismaissa

Yhteispohjoismainen saamelaisbibliografia

Yhteispohjoismainen saamelaisbibliografia

Saamelaiskirjastoja Pohjoismaissa

Samernas bibliotek i Sverige, Jokkmokk

Ájtte, fjäll- och sámemuseums bibliotek, Jokkmokk

Sámi allaskuvla, Guovdageaidnu

Sámedikki girjerádju, Kárášjohka / Sametingets bibliotek, Kárášjohka / Sametingets bibliotek, Kárášjohka