Haku

Usein kysytyt kysymykset

Voinko lainata ilman kirjastokorttia?

Et voi. Lapin kirjaston käyttösäännöissä määritellään, että aineistoa voi lainata vain Lapin kirjaston voimassa olevalla kirjastokortilla.

Fyysisen kortin lisäksi sinulla on sähköinen kirjastokortti. Löydät sähköisen korttisi kirjautumalla verkkokirjastoon kirjastokorttisi numerolla ja PIN-koodilla.

Oma tili -valikossa on Kirjastokortit-välilehti, jossa on kirjastokorttisi viivakoodi kuvamuodossa. Viivakoodilla voit lainata aineistoa siinä missä fyysisellä kirjastokortilla.

Kuva omat tiedot sivusta

Miten saan uuden PIN-koodin?

Voit saada uuden PIN-koodin unohtuneen tilalle seuraavasti:

1. Avaa sivun yläosan Kirjaudu – ikkuna.

2. Kirjautumisikkunasta löydät linkin “Unohditko salasanasi?”, klikkaa linkkiä.

3. Täytä avautuvaan ikkunaan kirjastokorttisi numero ja kirjastoon ilmoittamasi sähköpostiosoite ja paina “Palauta salasana”. Saat salasanan eli PIN-koodin vaihtolinkin sähköpostiisi.

Mikäli saat ikkunaan viestin “Tiliäsi ei löytynyt”, sähköpostiosoite ei ole sama, joka on tallennettu kirjaston järjestelmään. Tässä tapauksessa saat PIN-koodin kirjaston asiakaspalvelusta todistamalla henkilöllisyytesi.

Miten voin muuttaa yhteystietoni?

Muista ilmoittaa kirjastoon, jos osoitteesi tai muu yhteystietosi muuttuu.

Voit ilmoittaa osoitetietojesi muutoksen verkkokirjastossa seuraavasti:

1. Kirjaudu sisään verkkokirjastoon sivun yläosan Kirjaudu-painikkeesta kirjastokorttisi numerolla ja kirjastosta saamallasi PIN-koodilla. Sinulle avautuu ensin Lainat-sivu, jossa voit uusia lainasi.

2. Vasemmasta valikosta löydät Omat tiedot –välilehden, valitse se.

3. Omat tiedot -sivun puolivälissä on teksti ”Voit vaihtaa osoitteesi ja varaustunnuksesi alla olevalla linkillä”. Klikkaa tekstin alla olevaa linkkiä ”Tee muutospyyntö” tietojen muuttamiseen.

Voit ilmoittaa puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi muutoksen verkkokirjastossa seuraavasti:

1. Kirjaudu sisään verkkokirjastoon sivun yläosan Kirjaudu-painikkeesta kirjastokorttisi numerolla ja kirjastosta saamallasi PIN-koodilla. Sinulle avautuu ensin Lainat-sivu, jossa voit uusia lainasi.

2. Vasemmasta valikosta löydät Omat tiedot –välilehden, valitse se.

3. Kirjoita voimassaoleva puhelinnumerosi kohtaan "Numero tekstiviesteille" ja / tai sähköpostiosoitteesi kohtaan "Sähköposti".

Miksi korttini on lainauskiellossa?

Kirjastokorttisi voi olla lainauskiellossa erilaisista syistä.

Korttisi pitää uusia

Kirjasto tarkistaa asiakastietosi kolmen vuoden välein, jotta kortin tiedot ovat ajantasaiset. Kun tietosi on tarkistettu, korttisi voimassaoloa jatketaan taas kolmella vuodella eteenpäin. Jos et kuitenkaan ole käynyt uusimassa tietojasi määräpäivään mennessä, korttisi menee automaattisesti lainauskieltoon. Mutta ei hätää! Käy lähimmässä kirjastossa todistamassa tietosi oikeiksi, niin lainauskielto raukeaa.

Maksukattosi on ylittynyt

Jos sinulla on maksuja yli 10 euroa, et saa enää lainata kirjastoista ja joudut lainauskieltoon. Tämä lainauskielto päättyy heti, kun palautat myöhässä olevat lainat ja maksat velkasi. Yli 10 euron velka pitää maksaa kerralla. Lainauskielto raukeaa, kun maksut on maksettu.

Lainasi ovat laskutettavana

Jos lainasi ovat myöhässä, etkä ole palauttanut niitä kahdesta palautusmuistutuksesta huolimatta, sinulle lähetetään lasku lainatusta aineistosta. Jos sinulla on lainoja jotka ovat laskutuksessa, joudut lainauskieltoon. Jos lainaaja on alle 15-vuotias, huoltaja on laskutettavana. Palauta lainasi viipymättä tai korvaa aineisto.

Kysy rohkeasti kirjastosta!

Joissain tapauksissa lainauskielto voi johtua myös muista kuin edellä mainituista syistä. Ota rohkeasti yhteyttä kirjastoosi ja kysy mistä lainauskieltosi johtuu.

Miten liitän lapsen kirjastokortin omiin tietoihini?

Lapsen kirjastokortin liittämiseksi omiin tietoihisi tarvitset oman kirjastokorttisi numeron ja PIN-koodin sekä lapsen kirjastokortin numeron ja PIN-koodin.

1. Kirjaudu verkkokirjastoon kirjastokorttisi numerolla ja PIN-koodilla.
2. Mene Oma tili-kohdassa Kirjastokortit-välilehdelle.
3. Klikkaa Liitä kirjastokortti / rinnakkaiskortti –painiketta.
4. Lisää kirjastokortin nimi, lapsen kirjastokortin numero ja lapsen PIN-koodi -> klikkaa tallenna-painiketta.

Liitetty kirjastokortti näkyy tiedoissasi, ja Omat tiedot-kohdassa voit valita kumman kortin tietoja katselet.

Vaikka lapsen kortti olisi liitetty vanhemman tiliin, voi lapsen kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla kirjautua suoraan lapsen tilille.

Miten vaihdan varaustunnukseni?

Voit pyytää uuden varaustunnuksen verkkokirjastossa seuraavasti:

1. Kirjaudu sisään verkkokirjastoon sivun yläosan Kirjaudu -painikkeesta kirjastokorttisi numerolla ja kirjastosta saamallasi PIN-koodilla. Sinulle avautuu ensin Lainat-sivu, jossa voit uusia lainasi.

2. Vasemmasta valikosta löydät Omat tiedot –välilehden, valitse se.

3. Omat tiedot -sivun puolivälissä on teksti ”Voit vaihtaa osoitteesi ja varaustunnuksesi alla olevalla linkillä”. Klikkaa tekstin alla olevaa linkkiä ”Tee muutospyyntö” tietojen muuttamiseen.

Miten keskeytän tai perun varauksen?

Varauksesi on saapunut kirjastoon mutta et halua enää noutaa sitä? Loma tulossa ja haluat keskeyttää varauksen väliaikaisesti?

Voit peruuttaa varaukset tietyin ehdoin tai keskeyttää ne odottamaan sopivampaa aikaa. Jos peruutat varauksesi, se häviää varauksistasi kokonaan. Voit perua varauksen vain, jos varattu aineisto ei ole vielä kuljetettavana-tilassa tai noudettavana. Jos keskeytät varauksesi, voit jatkaa varauksen voimassaoloa kun haluat eikä varaus katoa mihinkään.

Voit keskeyttää varauksesi seuraavasti:

1. Kirjaudu sisään verkkokirjastoon sivun yläosan Kirjaudu-painikkeesta kirjastokorttisi numerolla ja kirjastosta saamallasi PIN-koodilla.

2. Vasemmasta valikosta löydät Varaukset –välilehden, valitse se.

3. Klikkaa haluamasi varauksen kohdalla ”Keskeytä varaus”. Voit jatkaa varauksen voimassaoloa klikkaamalla haluamasi varauksen kohdalla ”Jatka varausta”.

Voit perua varauksesi seuraavasti:

1. Kirjaudu sisään verkkokirjastoon sivun yläosan Kirjaudu -painikkeesta kirjastokorttisi numerolla ja kirjastosta saamallasi PIN-koodilla.

2. Vasemmasta valikosta löydät Varaukset –välilehden, valitse se.

3. Jos haluat perua kaikki varauksesi, klikkaa varausten yläpuolelta näppäintä ”Peru kaikki varaukset”

4. Jos haluat perua ainoastaan osan varauksistasi, merkitse rasti halutun varauksen kohdalla olevaan valintaruutuun.

Miten käytän omatoimikirjastoa?

Omatoimikirjastoa voit käyttää myös varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. Omatoimikirjaston käyttämiseen tarvitset voimassa olevan kirjastokortin ja henkilökohtaisen PIN-koodin, jotka saat kaikista Lapin kirjastoista esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen.

Lisätietoa ja apua omatoimikirjaston käyttämiseen saat kirjaston henkilökunnalta.

Omatoimikirjastojen aukioloajat löydät Kirjastot ja palvelut -sivulta.

Mikä on Varaamo?

Lapin kirjastossa on käytössä Varaamo-verkkopalvelu. Varaamon kautta voit varata Lapin yleisten kirjastojen laitteita, tiloja ja palveluita. Varausten tekemiseen tarvitset Lapin kirjaston kirjastokortin ja kirjastosta saatavan PIN-koodin. Palvelu on osoitteessa varaamo.lapinkirjasto.fi. Siirry Varaamo-verkkopalveluun.

Varaamosta löydät kirjastojen työ- ja kokoustilat, joita on mahdollista varata esimerkiksi kokouksiin ja työskentelyyn yksin tai ryhmissä. Tiloissa on mahdollista järjestää myös tapahtumia. Tilojen käyttö on pääasiassa maksutonta, kaupallisiin tilaisuuksiin tehdyistä varauksista kirjasto voi periä maksun.

Kirjastoilla on tarjolla laitteita paperikuvien, diojen, VHS-elokuvien, LP-levyjen, C-kasettien, mikrofilmien ja –korttien digitointiin. Näiden lisäksi kirjastoilla on asiakkaiden käytössä asiakirjaskannereita. Varaaminen ja laitteiden käyttö on maksutonta, mutta kirjastot voivat periä materiaaleista ja tulostuksesta erillisen maksun.

Varaamossa voit varata myös kirjastojen palveluita, esim. ajan lukulemmikille tai digitalkkarille. Varaamon palvelut täydentyvät kirjastojen tarjonnan mukaan.