Suomen saamelainen erikoiskirjasto

Suomen saamelainen erikoiskirjasto ja saamelaisalueen kirjastojen saamelaislähteet

Suomen saamelainen erikoiskirjasto toimii Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osastolla.

Erikoiskirjaston kokoelma on yksi kattavimmista saamenkielisistä ja saamelaisaiheisista kirjastokokoelmista Pohjoismaissa. Se sisältää kaunokirjallisuutta, opinnäytteitä, tutkimuksia, muuta tietokirjallisuutta, elokuvia ja musiikkia sekä lehtileikkeitä, julisteita, pienpainatteita ja karttoja. Suomen saamelaisten, inarin-, koltta- ja pohjoissaamelaisten, tekemät ja heitä käsittelevät julkaisut hankitaan kaikki.

Lappi- ja saamelaisaiheista kirjallisuutta voi hakea Lapin kirjastojen Finnan aineistohaulla. Tee haku esim. aiheen mukaan. Hakutulossivulta löytyy Rajaa-valikosta Kirjastorajaus, josta voit valita rajauksen Rovaniemen Lappi-osastoon. Mikäli haluat tehdä tarkempia hakuja saamelaisaiheista, voit kohdistaa haun Lapin kirjaston Koha-verkkokirjaston saamelaiskokoelmaan.

Uusia saamelaisjulkaisuja voit etsiä myös osoitteissa Samiskbibliotektjenestestä , Samediggista ja kysyä Sami duodji -kirjakaupasta Inarista .

Kattavimmin artikkeleita sekä Pohjois-Suomen bibliografia vuodesta 1960 lähtien löytyy Arto-artikkelitietokannasta. Pohjois-Suomen bibliografiasta löytyvät Lappia, Kainuuta ja Oulun lääniä käsittelevät julkaisuviitteet vuosilta 1809-1960.

Saamenkielisen Sápmelaš-lehden (Ođđa Sápmelaš) artikkeliviitteitä voi etsiä myös Arto-artikkelitietokannasta

Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osaston digitoituja kirjoja ovat Pohjois-Suomen bibliografia (4 tiedostoa) ja ja Jacob Fellman. Anteckningar under min vistelse i Lappmarken (4 tiedostoa).

Kansalliskirjaston Fenno-Ugrica on uralilaisilla kielillä painettujen julkaisujen digitaalinen kokoelma. Sen Lapponica-kokoelma sisältää saamen kielellä painettuja ja saamen kieltä sisältäviä teoksia. Kansalliskirjasto on digitoinut vanhoja kirjoja eri teemoista Doria–sivustolle , mm. Samuli Paulaharjun tuotanto on digitoituna Doriassa.

Yhteydenotot:
kirjasto.lappi-osasto@rovaniemi.fi
puh. 050-315 1493

Kirjastot ja bibliografiat Pohjoismaissa

Yhteispohjoismainen saamelaisbibliografia

Yhteispohjoismainen saamelaisbibliografia

Saamelaiskirjastoja Pohjoismaissa

Samernas bibliotek i Sverige, Jokkmokk

Ájtte, fjäll- och sámemuseums bibliotek, Jokkmokk

Sámi allaskuvla, Guovdageaidnu

Sámedikki girjerádju, Kárášjohka / Sametingets bibliotek, Kárášjohka / Sametingets bibliotek, Kárášjohka